nierówności
casio: 1. jaka liczba jest rozwiązaniem równania 3x= 2+x
√5?
2. liczby 1 i −3 są jedynymi pierwiastkami równania. znajdź to równanie
3. koszykarka zdobyła w 13 rzutach 33 punkty. każdy z rzutów był oceniony na 2 lub 3 punkty.
ile wynosiła liczba rzutów za 3 punkty?
pomocy
31 maj 16:23
Mariusz: | | 2 | |
1. 3x=2+x√5 x(3−√5)=2 x= |
|
|
| | 3−√5 | |
2. (x−1)(x+3)=x
2+2x−3
3. x− rzut za 2pkt 2*x+(13−x)*3=33 → x=6
13−x −rzut za 3 pkt
31 maj 16:28
casio: co do drugiego to odpowiedź sie nie zgadza bo ma być w postaci (x−1)
2(x
2+6x+9) i jakoś musze
do tego dojść
31 maj 16:35
ema: (x−1)2 (x+3)2 = (x−1)2(x2+6x+9)
31 maj 16:37
Mariusz: czyli 1 i −3 są podwójnymi pierwiastkami równania − to powinno być dodane
31 maj 16:39
casio: nie było podane że są podwójnymi pierwiastkami ale skoro tak wychodzi to nie wnikam

póki co
dzięki
31 maj 16:43