matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
kajka:
mam wyznaczyć asymptoty funkcji; y=2x+arctg (1/2) x
ktoś pomoże ?
27 gru 22:29
kajka:
prooosim
!
27 gru 22:59
Mila:
1
y=2x+arctg(
x)
2
1
π
arctg(
x) →
dla x→
∞
2
2
1
π
arctg(
x) →−
dla x→−
∞
2
2
1
2x+arctg(
x)
2
lim
x→
∞
=2
x
to Ci pomoże?
27 gru 23:53