,
asd: Ze zbioru wszystkich cyfr losujemy jednoczesnie dwie cyfry. Jakie jest prawdopodobienstwo
wylosowania cyfr, ktorych suma jest nie mniejsza niz 17?
27 gru 21:54
asd: up
27 gru 22:47
PW: Zdarzeniami elementarnymi są dwuelementowe podzbiory zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}, a więc
Spełnione są założenia tzw. klasycznej definicji prawdopodobieństwa. Zbiór określony w zadaniu
jest jednoelementowy: A={{8,9}}, bo 8+9=17 (i w żadnym innym dwuelementowym podzbiorze nie
uzyskamy sumy 17 ani większej), zatem
Uwaga: w treści powinno być "wylosowania cyfr takich, że suma liczb zapisanych tymi cyframi
jest ..." Powszechnie się tak mówi, ale c y f r nie można dodawać.
27 gru 23:04
Janek 191:
0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 − cyfry
Losujemy 2 cyfry z 10 cyfr.
Mamy
_
Ω = 10 ! / ( 2 * 8 ! ) = ( 9*10)/2 = 45
A = { ( 8, 9),( 9,8),(9, 9) }
więc
_
A = 3
oraz P( A) = 3/45 = 1/15
====================
27 gru 23:04
Janek 191:
Źle zrobiłem, bo losujemy równocześnie bez zwracania.
27 gru 23:07