Jak można to przekształcić?
HIMYM: Mam takie wyrażenie
(a+b)(a2 − ab + b2) − ab(a+b)
i jest ono równoważne temu
(a+b)(a2 − 2ab + b2)
ale nie mam kompletnie pojęcia skąd pojawiła się ta druga forma −> (a+b)(a2 − 2ab + b2)
27 gru 21:51
krystek: Zauważ : przecież ,że (a+b) jest wyłaczone przed nawias.
27 gru 21:53
HIMYM: dalej nie kumam
27 gru 22:01
pigor: ... zauważ, że wyłączasz przed nawias
(a+b) z danej
różnicy dwóch wyrażeń :
(a+b)(a
2−ab+b
2)
− ab
(a+b) =
(a+b) (a
2−ab+b
2−ab)=
=
(a+b) (a
2−2ab+b
2)=
(a+b) (a−b)
2 . ...
27 gru 22:13
Krzysiek : A znasz takie prawo dzialan na liczbach jak prawo rozdzielnosci mnozenia wzgledem dodawania lub
odejmowania . Tutaj akuratnie bedzie wzgledem odejmowania . ze a*b−a*c=a(b−c)
Jesli sobie oznaczysz (a+b) jako a , ( a2−ab+b2) jako b i ab jako c to zobacz ze bedzie
tak
a*b−c*a to teraz wedlug tego prawa a*b−c*a=a(b−c) czyli wyciagniete jest a przed nawias i
dostaniemy wedlug naszych oznaczen (a+b)(a2−ab+b2−ab)=(a+b)(a2−2ab+b2) i tyle .
A prawo rozdzielnosci mnozenia wazgledem dodawania bedzie wygladalo tak
a*b+a*c=a(b+c) i rozwiaz wedlug tego to wyrazenie (a+b)(a2−ab+b2) +ab(a+b)
27 gru 22:23