ciagi
arek: 15(1+2/x+4/x
2+....)= 8(1+1/x
2+1/x
4+...) Jak będzie tu z załozeniami bo mi
na koncu wyszło ze nic nie jest rozwiazaniem, prosze o sprawdzenie
27 gru 21:36
arek: bardzo prosze o pomoc
27 gru 21:59
pigor: .. założenia takie :
| 2 | | 1 | |
| <1 i |
| <1 i x≠0 ⇔ |x|>2 i x2>1 i x≠0 ⇔ |x|>2 i |x|>1 i x≠0 ⇔ |x|>2 ⇔ |
| |x| | | x2 | |
⇔ x<−2 lub x>2 ⇔
x∊(−∞;−2)U(2;+∞)=Dr , wtedy dane równanie ma postać:
| | 1 | | 1 | | 15x | | 8x2 | |
15* |
| = 8* |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | | | | | x−2 | | x2−1 | |
⇔ 15(x
2−1) = 8x(x−2) ⇔ 15x
2−15=8x
2−16x ⇔
7x2+16x−15=0 i
√Δ=26 ⇒
| | −16−26 | | −16+26 | | 10 | |
⇒ x= |
| lub x= |
| ⇔ x= −3 ∊ Dr lub x= |
| ∉ Dr, więc |
| | 14 | | 14 | | 14 | |
x=−3 jedyne
rozwiązanie danego równania . ...
27 gru 22:03