układ równan z dwoma niewiadomymi
aa: Układ równań
Witam!
Dla układu równań:
3x − 2y = 3
6x + y =3
x+y = 1
wychodzi mi, że x = 8/5 a y = −3/5 , natomiast w odpowiedzi pisze, ze brak rozwiazan. Wiec kto
ma racje?

Ja czy odpowiedź?

Pozdrawiam!
27 gru 21:21
ICSP: Oczywiście że Odpowiedź
27 gru 21:24
aa: to naprowadź mnie bo ja to chyba źle robię

Jak się liczy takie układy składające się z 3
równan?

Bo ja licze 2 z 3 i podstawiam do trzeciego a to chyba zle z tego wynika xD
27 gru 21:26
Dominik: rozwiaz uklad 2 rownan a potem sprawdz podstawiajac x i y do trzeciego.
27 gru 21:27
aa: aha, czyli wlaciwie to dobrze robie tylko nie sprawdzam z tym 3ecim i to mój błąd tak?
27 gru 21:27
Licealista: 6x −x +1= 3
5x=2
x=
25
25 + y =1
y=
35
podstawiam do drugiego.
6*
25+
35 = 3
125 +
35 =3
To jest rozwiązaniem tych dwóch równań. Teraz popatrz na 1 i drugie, na ich wyniki i sam sobie
odpowiedz na pytaie
27 gru 21:28
aa: to napiszcie mi jak to robic uniwersalnie

zebym jedna metode przyjał

Najpierw licze 2
rownania i podstawiam do 3 i sprawdzam czy sie zgadza tak?
27 gru 21:31
Licealista: mniej więcej.
27 gru 21:33
aa: to popatrzmy jeszcze na to:
x−y = 3
−x + y = −3
2x + 2y = 6
i jak licze pierwsze 2 to wychodzi mi , ze 0=0 − czyli uklad nieoznaczony.
a w odpowiedziach jest, że:
x = 0 y = 3
27 gru 21:36
Licealista: nie ma mowy, podstaw sobie x = 0 y = 3 do drugiego, coś źle przepisałeś.
27 gru 21:39
aa: czyli w tym wypadku ukl;ad jest nieoznaczony tak? dobrze to policzylem?
27 gru 21:43
Licealista: Chcesz przykłady z mojej ksiązki, 1 Lo?
27 gru 21:45
aa: nie, najlepiej jakbys mi poprostu powiedzial czy to ja mam zle czy odpowiedzi

poniewaz ja
mam duzo przykladow
27 gru 21:47
Licealista: układ jest dobry, sorka pomyliłem się ze zmęczenia
27 gru 21:48
Licealista: znaczy odp są dobre

twój układ jest zły.
27 gru 21:50
aa: aha

no to czemu odpowiedz jest taka?

a mi wychodzi nie oznaczony?

Moze bys mi mogl napisac po kolei, wypunktowac co dokladnie powinienem liczyc w takich
potrojnych ukladach bo widze, ze dalej chyba czegos nie kumam
27 gru 21:50
Licealista: Daj inny przykład ten jest za prosty na tłumaczenie, tylko przepisz dokładnie!
27 gru 21:57
aa: pomoze ktos?
jak byly w ukladzie 2 rownania to nie bylo zadnego problemu.
a jak sie 3 pojawilo to widac glupieje. ale napewno jakis patent na to jest, prosze o pomoc.
27 gru 21:57
aa: ale w tym poprzednim tez nie rozumiem do konca. napisales mniej − wiecj i niewiem jak to
interpetowac.
a co do tego ostatniego przykladu to ja go mam dobrze przepisanego. nie rozumiem tez jak
odpowiedzi moga byc dobre a uklad zly? xD
27 gru 21:58
Licealista: 1) Wyznacz x/y metoda podstawianie// pozbąź się współczynników/ metoda preciwnych
współczynników.
2) Przyrównaj dwa dowolne równania.
3) Daj przykład to Cię pokieruję

byle szybko siedzę jeszcze max 10 min
27 gru 22:02
Dominik: patent jest taki jak powiedzialem, wyliczasz x y z 2 rownan i sprawdzasz w 3.
27 gru 22:02
Licealista: układ dobry odp też, podstaw sobie każdą liczbę bo 0=0 z twojej interpretacji 2x+2y=6
podstaw sobie za x= 100000 i pierdyriald zer

Dalej układ nieoznaczony

?
27 gru 22:03
aa: aha

ok juz kumam

Jak chcesz to mozesz mi napisac kilka przykladow

zobaczymy czy dobrze zrobie

ale z 3 rownaniami takie jak te
27 gru 22:10