całka nieoznaczona
ogipierogi: ∫xctg2x=
27 gru 20:26
ogipierogi: jedyny problem jaki mam z tą całką to dodatkowo w yniku wychodzi mi −x2
czy moglby ktoś od zera rozwiązać? siedze na tym juz dlugo i nie umiem wykminic gdzie mam błąd
27 gru 20:51
Bogdan:
Podpowiedź: można przez części:
u = x dv = tg2x dx
du = dx, v = ...
27 gru 20:57
ogipierogi: liczyłem w ten sposób ale w moim rozwiązaniu jak napsiałem juz powyżej, dodatkowo mi wyrzuca
−x2
dąłbys rade rozwiązac?
27 gru 23:03
Bogdan:
| | cos2x | | 1 − sin2x | | 1 | |
u = x dv=ctg2x dx = |
| dx= |
| dx = ( |
| − 1)dx |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
du = dx v = −ctgx − x
∫x ctg
2x dx = x(−ctgx − x) − ∫(−ctgx − x)dx = ..... spróbuj dokończyć
27 gru 23:16
ogipierogi: rozwiązywałem to dokładnie tak samo tylko coś z końcowym wynikiem jest nie tak bo mam
| | 1 | |
−xctgx − x2+lnIsinxI − |
| x2+C |
| | 2 | |
a w odpowiedziach mam to samo tylko bez −x
2
gdzie robie błąd?
28 gru 01:15
Bogdan:
Oblicz po prostu pochodną wyniku i sprawdź, czy otrzymasz funkcję podcałkową.
28 gru 01:34