ciagi
koteek: JAk zrobic log √x+ x/2+x/4+...=log(4x−15)
bardzo proszę o podpowiedź
27 gru 19:55
koteek: nie wiem szczególnie jak ruszyć prawą stronę
27 gru 20:06
Patryk: opuścił bym log ,wyznaczył dziedzinę , podniósł d kwadratu i skorzystał z wzoru na sume ∞ cięgu
27 gru 20:25
Patryk: do* ...ciągu geometrycznego*
27 gru 20:26
pigor: ... , otóż np. tak :
x+
x2+
x4+ ... to szereg geometryczny ciągu w którym a
1=x i q=
12<1, więc
| | a1 | | x | |
zbieżny do liczby s= |
| = |
| = 2x , zatem dane równanie ma postać: |
| | 1−q | | 12 | |
log √x+x/2+x/4+ ...=log (4x−15} ⇔ log
√2x=log (4x−15} i 2x>0 i 4x−15>0 ⇔
⇔
√2x=4x−15 /
2 i x>0 i 4x>15 ⇔ 2x=16x
2−120x+225 i
x>3,75 ⇒
⇒ 16x
2−122x+225=0 i
√Δ=
√1222−64*225= 22 , więc
| | 122−22 | | 100 | | 144 | |
x= |
| = |
| =3,125 <3,75 lub x={122+22}{32}= |
| =4,5 >3,75, |
| | 32 | | 32 | | 32 | |
zatem tylko
x=4,5 jest
rozwiązaniem danego równania . ...
27 gru 20:26
koteek: kiedy mogę opuścić logarytmy?
27 gru 21:00