Parametr
eliza: Naszkicuj wykres funkcji i określ liczbę rozw. równania f(x)=m w zależności od parametru m:
a) f(x)= |x|−|x−1|
d) f(x) ||x−1|−3|
Nie mam problemu z naszkicowaniem funkcji, nie wiem natomiast jak wykonać dalszą część zadania.
27 gru 19:12
Tad:
a jak wygląda f(x)=m

?
27 gru 19:19
eliza: skoro f(x)= |x|−|x−1| oraz f(x)=m, to m=|x|−|x−1|.
Podałam całą treść zadania.
27 gru 19:24
edi:
27 gru 19:25
eliza: czyli,
1. jeżeli m∊(−∞;−1) to nie ma rozwiązania
2. jeżeli m∊(−1;1) jedno rozwiązanie
3. jeżeli m={−1, 1} nieskończenie wiele rozwiązań
?
27 gru 19:28
ICSP: a co z m ∊ (1 ; +
∞)
27 gru 19:30
eliza: a, racja!
dla m∊(1;+∞) nie ma rozwiązania
27 gru 19:31
ICSP: i teraz jest
27 gru 19:31
edi:
27 gru 19:32