wyznacz wzory funkcji
eliza: Miejsca zerowe dwóch f. liniowych są liczbami przeciwnymi. Wykresy tych funkcji przecinają się
w p. (2;4) i wraz z osią OX tworzą trójkąt o polu 12. Wyznacz wzory tych funkcji.
27 gru 19:07
ICSP: zagadka − co to są liczby przeciwne oraz jaka jest ich interpretacja na osi OX
27 gru 19:09
eliza: liczbami przeciwnymi są np 3 i −3 i leżą w tej samej odległości od punktu (0,0) na osi OX lecz
po przeciwnych jego stronach (tak na chłopski rozum)
27 gru 19:22
ICSP: no to w czym jest problem w tym zadaniu ?
Zakładam że P(x ; 0) jest miejscem zerowym jednej funkcji. Zatem miejscem zerowym drugiej jest
: P
2(−x ; 0)
|P P
2| = 2x − jest to podstawa naszego trójkąta. Oczywiście jego wysokość to 4 − druga
współrzędna jego wierzchołka.
| | 2x * 4 | |
12 = |
| ⇒ 4x = 12 ⇒ x = 3 |
| | 2 | |
tak więc :
pierwsza funkcja przechodzi przez punkty
P(3;0)
S(2;4)
Druga funkcja przechodzi przez punkty
P
2(−3;0)
S(2;4)
Teraz wystarczy już ustalić wzór funkcji liniowej przechodzącej przez dwa punkty a z tym sobie
już na pewno poradzisz.
27 gru 19:26
eliza: racja, racja.. zaraz spróbuję. dzięki!
27 gru 19:34