wyznacz wzór funkcji
eliza: Wyznacz wzór funkcji liniowej, która dla każdej l. rzeczywistej x spełnia warunek:
a) f(x+1)= 2x−3
b) f(−x+3)= x+5
27 gru 19:05
edi:
a) f(x)=2x−5
b) f(x)= −x+8
27 gru 19:13
Tad:
a)
f(x)=ax+b
f(x+1)=a(x+1)+b
ax+a+b=2x+3
zatem
a=2 ... a+b=3 ⇒b=1
f(x)=2x+1
spr
2(x+1)+1=2x+3
2x+3=2x+3
27 gru 19:15
Tad:
... no tak ...wstawiłem 2x+3 a nie 2x−3
27 gru 19:15
eliza: Odpowiedzi mówią to samo. Mógłbyś pokazać, jak do tego doszedłeś?
27 gru 19:16
edi:
27 gru 19:16
eliza: Ok, pytanie nieważne! Dzięki edi i Tad!
27 gru 19:16
ICSP: f(x+1) = 2x−3
szukamy f(x) wiec:
f(x) = f(x+1−1) = 2(x−1) −3 = 2x− 2 − 3 = 2x − 5
drugi analogicznie
27 gru 19:17