pochodne, jak rozwiązać to zadanie?
elektron: proszę o pomoc
27 gru 18:54
elektron: odświeżam temat, wiem, że to łatwy pzykład, ale to moje początki z pochodnymi
prosze kogoś o pomoc

28 gru 17:38
28 gru 17:40
Trivial: Nawet nie ma treści zadania.
28 gru 17:40
elektron: Na podstawie definicji pochodnej obliczyć pochodna danej funkcji f(x) w ustalonym punkcie x0
28 gru 17:47
Trivial:
| | f(x+Δx) − f(x) | |
f'(x) == limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
Interesuje cię pochodna w punkcie x
0 = 1. Możesz:
1. Policzyć pochodną dla dowolnego x, a potem podstawić x = 1.
2. Od razu podstawić x = 1 w definicji.
Sposób pierwszy
| | f(x+Δx) − f(x) | |
f'(x) = limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= limΔx→0 |
| *( |
| − |
| ) |
| | Δx | | x+Δx | | x | |
| | 1 | | x−(x+Δx) | |
= limΔx→0 |
| * |
| |
| | Δx | | x(x+Δx) | |
| | 1 | | −Δx | |
= limΔx→0 |
| * |
| |
| | Δx | | x(x+Δx) | |
f'(1) = −1.
Sposób drugi
| | f(1+Δx) − f(1) | |
f'(1) = limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | 1 | | 1 | |
= limΔx→0 |
| *( |
| − 1) |
| | Δx | | 1+Δx | |
| | 1 | | 1 | | 1+Δx | |
= limΔx→0 |
| *( |
| − |
| ) |
| | Δx | | 1+Δx | | 1+Δx | |
| | 1 | | −Δx | |
= limΔx→0 |
| * |
| |
| | Δx | | 1+Δx | |
= −1.
28 gru 17:57
elektron: dziekuję
28 gru 18:00
elektron: A w tym przykładzie pomoże ktoś? To samo polecenie jak wyżej. Nie zgadza mi się wynik z odp.
| | x2 + 1 | |
f(x) = |
| , x0 = 2 |
| | x − 1 | |
28 gru 19:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
to napisz swoje obliczenia
28 gru 19:22
elektron: mi wyszło 5 , nie będę rozpisywał całego zadania bo długo by zeszło, wolno pisze
28 gru 19:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
a my mamy rozpisać .. bo nam to mniej miejsca zajmie

chcesz pomocy −−− to pokaż nam obliczenia ... a nie czekasz na gotowca
28 gru 19:34
elektron: | | x2 + 1 | |
f(x0) = |
| , x0 = 2
|
| | x − 1 | |
| | 22 + 1 | |
f(x0)= f(2)= |
| = 5
|
| | 2 − 1 | |
| | (2+h)2 | | (2+h)2 | |
f(x0+h)= |
| = |
|
|
| | 2+h − 1 | | h + 1 | |
| | (2+h)2+11+h+2 | |
f"(2) = limh−0 |
| = limh−0 (2+h)2+11+h+2 −5*1h=
|
| | h | |
lim
h−0
i tu się gubię, próbowałem w inny sposób podejśc ale wyniki wychodzą sprzeczne, przepraszam,że
tak długo to trwało, ale jeszcze sie uczę tu pisać
28 gru 20:17
Artur z miasta Neptuna:
Blad w miejscu podstawienia do granicy
28 gru 21:07