rysunek: Graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a przecięto pł
Błażej: rysunek: Graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a przecięto płaszczyzną
przechodzącą przez środki dwóch sąsiednich krawędzi podstawy. Płaszczyzna ta przecina trzy
krawędzie boczne i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Proszę o pomoc w
rysunku
27 gru 18:50
Błażej:
27 gru 19:16
dero2005:
27 gru 20:21
Bogdan:

Pokazuję jak znajduje się wierzchołki tego pięciokąta.
Jeśli długość boku kwadratu będącego podstawą graniastosłupa jest równa a,
| | 1 | | 3 | |
to |AB| = |
| a√2 i |BC| = |
| a√2 |
| | 4 | | 4 | |
27 gru 20:47
Błażej: co dalej bo nie wiem jak obliczyć
28 gru 12:35
justyna: dołączam się do prośby, mógłby ktoś podpowiedzieć jak obliczyć wysokość trapezu albo trójkąta
które powstaną po rozcięciu tej figury na dwie części?
27 kwi 11:33
Bogdan:
p − wysokość trapezu, q − wysokość trójkąta
| 2e | | 2e | |
| = cosα ⇒ q = |
| |
| q | | cosα | |
27 kwi 15:08