przekształcenia trygonometryczne
cim: Dana jest funkcja określona wzorem f(x) = sinx. Naszkicuj wykres funkcji g(x)=f(x)cosx dla x ∊
<−2π; 2π>.
I teraz tu rodzi się u mnie problem: Jak zrobić te wszystkie przekształcenia aby dało się to
narysować? Na razie mam tylko tyle:
g(x)= sinx cosx
i nie mogę znaleźć żadnego wzoru który mógłbym tutaj zastosować...
Proszę o pomoc. Pozdr!
27 gru 18:48
27 gru 18:57
cim: to wiem, czytałem odpowiedzi, ale jak do tego dojść?
27 gru 19:01
Dominik: sin2x = 2sinxcosx (wzor na sinus kata podwojonego)
27 gru 19:02