całka
szopenskacz: Całka:
∫sin2x dx
Mam to zrobić wzorem na całkowanie przez części...
27 gru 18:40
pigor: ... powiem tak : nie wiem dlaczego przez części,
kiedy widzę to np. tak :
∫sin
2xdx=
12∫2sin
2xdx=
12∫(1−cos2x)dx=
12∫dx−
12∫cos2xdx=
=
12x−14sin2x+C =
14 (2x−sin2x)+C . ...
27 gru 19:12
szopenskacz: okejj... a powiedz mi 2 sin2x = 1 − cos2x ? Jak żeś do tego doszedł? : >
27 gru 19:21
pigor: ... z jedynki trygonometrycznej i tablicowego wzoru na cos2x :
1=sin
2x+cos
2x i cos2x=cos
2x−sin
2x /− stronami ⇒ 1−cos2x= sin
2x+cos
2−cos
2x+sin
2x ⇔
⇔
1−cos2x= 2sin2x...
27 gru 19:35
szopenskacz: oks, załapałem... Ale ciężko mi to przyszło

Od czasów przygotowań do matury tych wzorów nie
widziałem i trochę mi z nich uleciało... Dzięki za pomoc.
27 gru 19:50