ruch drgający
ola: Kula o promieniu r=0,02m jest zawieszona na nici o długości l=0,1m. Jaki błąd procentowy
popełnimy przy wyznaczeniu okresu drgań, jeśli będziemy traktować kulę jako wahadło
matematyczne?
odpowiedź to : 23%
27 gru 18:34
ola: ma ktoś jakiś pomysł?
28 gru 14:10
ola:
28 gru 14:43
ola: odświeżam
28 gru 15:30
ola: help mee
28 gru 16:33
ola: :(
28 gru 17:25
ola: trzeba potraktować długość nici większą o promień kuli? czyli l=0,12m
28 gru 18:17
MQ: Chyba o to chodzi, bo nie sądzę, żeby chodziło o różnicę między drganiami harmonicznymi
(przyblizenie małych wychyleń) a drganiami rzeczywistymi.
28 gru 19:12
ola: wychodzi 9%, więc pewnie jakoś inaczej trzeba to zrobić
28 gru 19:19
MQ: Pokaż, jak liczysz.
28 gru 19:20
ola: T1=2π√l/g=0,628
T2=2π√l/g=0,687
za g przyjmuje 10
28 gru 19:25
ola: w tym pierwszym l=0,1m a w tym drugim l=0,12m
28 gru 19:25
MQ: Mi z różniczki zuprłnej wychodzi ok 10%
28 gru 19:38
MQ: Trzeba więc potraktować to zadanie jako błąd między wahadłem fizycznym a matematycznym.
Wahadło matematyczne:
T=2π√l/g
Wahadło fizyczne:
t=2π√J/(mgd)
gdzie J −− moment bezwładności wzgl. osi obrotu
m −− masa
d −− w naszym wypadku r
28 gru 19:47
ola: t=0,28
T=0,0628
0,28=100%
0,0628=x
x=22,4%
Dziękuje MQ
28 gru 20:00
MQ: Poprawka d −− l+r
28 gru 20:00
ola: bez tego l+r wyszło, więc chyba tego nie trzeba
28 gru 20:03
MQ: W tym problem, ze nie wychodzi −− znowu mi wyszło ok. 10%
28 gru 20:06
ola: t=2π√r/g=0,28
T=2π√l/g=0,0628
to jest źle?
28 gru 20:10
MQ: Źle, bo oś obrotu jest oddalona od środka masy o l+r, a nie o r.
28 gru 20:11
Maslanek:
T
M=0,688288465
T
F=0,072551975
W ogóle zastanawiam się skąd taka ogromna różnica...
To jest kurna 10 razy większe...
28 gru 20:14
Maslanek: Dla obu d=l+r
Tak w ogóle jak chciałeś/aś użyć tutaj różniczki zupełnej MQ?
Przecież nie ma tutaj błędów pomiarów.
28 gru 20:16
MQ: Ta różnica się wzięła stąd, że błędnie podałem d (jako =r) −− po poprawce (d=l+r) wychodzi
realistycznie 10% różnicy.
28 gru 20:16
MQ: Różniczke liczyłem dla 1 wariantu:
1. mamy wahadło matematyczne i błędem jest w nim różnica między długością nici a faktyczną
odległością osi obrotu l+r
28 gru 20:18
Maslanek: http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%82ugo%C5%9B%C4%87_zredukowana
"jeśli wahadło zawieszone jest na osi przechodzącej przez punkt A, a następnie przez punkt B
posiada ten sam okres, wówczas odległość między tymi punktami jest długością zredukowaną tego
wahadła"
Mógłby mi ktoś wyjaśnić to stwierdzenie?
Bo zmieni się wtedy moment bezwładności (biorąc punkty położone nie na tym samym okręgu w
przypadku kuli).
Zmieni się też ramię siły.
Ale będzie to to samo?
28 gru 20:18
Maslanek:
gdzie dx=R, x=l+r
28 gru 20:20
MQ: Co to jest R?
Co to jest TM?
28 gru 20:22
Maslanek: Okres wahadła matematycznego i promień kuli.
28 gru 20:23
MQ: | | dx | |
Poza tym dT=T* |
| , bo x jest we wzorze na T w potędze 1/2 |
| | 2x | |
28 gru 20:24
Maslanek: No tak

Nie spojrzałem na wzór

.
28 gru 20:26
MQ: Myślę, że ktoś, kto układał to zadanie też popełnił ten błąd i wyszło mu 23%, a faktycznie
wychodzi ok 10%.
Chyba, że coś jeszcze jest nie tak w tym rozwiązaniu, ale nie widzę.
28 gru 20:29
ola: Ale mogę robić to tak jak robiłam tylko po prostu pod d podstawić r+l tak?
28 gru 20:30
MQ: Tak
28 gru 20:31
ola: Dziękuje za pomoc
28 gru 20:31
MQ: No i moment bezwładności:
Drugi człon, to moment bezwładności kuli o promieniu r wokół osi przechodzącej przez jej środek
−− niewiele wpływa to na I −− ale wpływa.
28 gru 20:33
MQ: Sorry, bo tu I oraz l wygląda totak samo:
więc moment bezwładności oznaczmy J:
28 gru 20:34
Maslanek: Genialne!

Natchnąłeś/aś mnie

Dziękuję xD
28 gru 20:36