Pc i V
kfiatek: Oblicz Pc i V :
a) graniastosłupa prostego sześciokątnego o krawędzi podstawy 5.
b) walca, którego przekrojem osiowym jest prostokąt o bokach 4 i 6 .
27 gru 18:28
Janek 191:
a)
a = r = 5
Brak wysokości graniastosłupa − h
Wzory:
Pc = 2 Pp + Pb = 2 * 6 *a2 √3/4 + 6 a*h = 3 a2 √3 + 6a*h
======================================================
V = Pp *h = 1,5 a2 √3 * h
=========================
b)
Walec
1 przypadek:
2 r = 4 => r = 2
h = 6
Pc = 2 Pp + Pb = 2 * π *r2 + 2 π *r *h
Pc = 2 π *22 + 2 π*2*6 = 8 π + 24 π = 32 π j2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
V = Pp*h = π r2 * h = π * 22 * 6 = 24 π j3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 przypadek:
2r = 6 => r = 3
h = 4
Pc = 2 Pp + Pb = 2 π r2 + 2 π r*h
Pc = 2 π *32 + 2 π*3*4 = 18 π + 24 π = 42 π j2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
V = Pp*h = π r2 * h = π *32 * 4 = 36 π j3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
27 gru 22:11