proszę o pomoc w rozwiązaniu
rafal: Zadanie 1
Oblicz wyrazy a1, a3i a15 oraz sumę dziesięciu pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego, jeśli
dane są: a). a4=6 i a8=14 b). a2=12 i a4=0
Zadanie 2
Sześć liczb tworzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego. Suma pięciu pierwszych wynosi 11, a
suma pięciu ostatnich wynosi 33. Znajdź iloraz oraz pierwszy i szósty wyraz tego ciągu.
27 gru 18:07
Mati_gg9225535:
1.
a4 = a1 + 3r
a8 = a1 + 7r
2.
a1,a2,a3,a4,a5,a6
a2 = a1 * q
a3 = a1 * q2
a4 = a1 * q3
.
.
.
Sn= .. wzor z karty wzorów
27 gru 18:23