stereometria
pomoze ktos?: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym przekrój płaszczyzną, zawierającą wysokość podstawy i
krawędź boczną ostrosłupa, ma pole równe S. Objętość ostrosłupa wynosi V. Oblicz długość
krawędzi podstawy tego ostrosłupa.
27 gru 17:56
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
S = |
| h*H ⇒ S = |
| * |
| a√3*H ⇒ 4S = a√3*H |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
V = |
| * |
| a2√3*H ⇒ 12V = a2√3*H |
| | 3 | | 4 | |
| 12V | | a2√3*H | | 3V | |
| = |
| ⇒ |
| = a |
| 4S | | a√3*H | | S | |
27 gru 19:03