funkcja
puch: Proszę pomóżcie od tego zależy moje być albo nie być z matmy




wyznacz wzór funkcji kwadratowej dla której wykres ma jeden punkt wspólny z prostą y=18 a
zbiorem rozwiązań nierówności f(x)<0 jest (−nieskończiność −4)u (2 nieskończoność)
udowodnij, że
a) jeżeli a*c<0 to funkcja kwadratowa ax2+bx+c ma dwa miejsca zerowe
b) jeżeli a−b+c=0 to funkcja kwadratowa ax2+bx+c ma dwa miejsca zerowe lub jedno
c) jeżeli funkcja kwadratowa ax2+bx+c ma dwa miejsca zerowe o jednakowych znakach to a2+b2+c2>
(a+c)2
27 gru 16:56
Mila:

1) x=−4, x=2 miejsca zerowe funkcji
y=18 największa wartość funkcji
Parabola jest skierowana w dół
a<0
osią symetrii paraboli jest prosta x=−1
x
w=−1 y
w=18
skorzystamy z postaci iloczynowej
f(x)=a(x+4)(x−2)
f(−1)=a(−1+4)*(−1−2)=a*3*(−3)=−9a
−9a=18
a=−2
f(x)=−2(x+4)(x−2) postać iloczynowa
II sposób; postać kanoniczna
f(x)=a(x−p)
2+q p=−1; q=18
f(x)=a(x+1)
2+18 i f(2)=0⇔a*(2+1)
2+18=0⇔9a+18=0
9a=−18
a=−2
f(x)=−2(x+1)2+18 postać kanoniczna
przekształcamy do postaci ogólnej:
f(x)=−2(x
2+2x+1)+18=−2x
2−4x−2+18
f(x)=−2x2−4x+16 postać ogólna
27 gru 21:57
ja: a) f(x) ma 2 miejsca zerowe gdy Δ>0
Δ=b
2 − 4a*c
b
2 jest zawsze dodatnie.
i teraz jeżeli a*c jest mniejsze od 0 czyli ujemne i pomnożymy je razy (−4) to otrzymamy liczbę
dodatnią ( minus i minus dają plus). No a suma dwóch dodatnich liczb jest zawsze dodatnia
czyli Δ>0 czyli ma zawsze 2 miejsca zerowe
28 gru 02:08
ja: b) b=a+c
Δ=(a+c)2 − 4ac= a2 +2ac + c2 − 4ac= a2− 2ac + c2= (a−c)2
kwadrat jest zawsze większy od zera chyba że liczba podniesiona do kwadratu jest równa 0. Czyli
Δ będzie zawsze dodatnia chyba że nawias będzie się równał 0( wtedy jedno miejsce zerowe)
28 gru 02:13
ja: c) jeżeli ma 2 miejsca zerowe to znaczy że 0<Δ=b2 −4ac
a2 +b2 +c2>(a+c)2
a2 +b2 + c2 > a2+2ac+c2
b2>2ac
b2 −2ac>0
czyli jeżeli od b2 odejmiemy 4ac to otrzymamy liczbę dodatnią. 2ac jest liczbą mniejsząod 4ac
czyli jak od b2 odejmiemy 2ac to też otrzymamy liczbę dodatnią ckd.
28 gru 02:23