Stereometria :)
A. : Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 5, a krawędź boczna tego ostrosłupa wynosi
√37 . Oblicz objętość oraz pole boczne tego ostrosłupa.
27 gru 16:22
krystek:

b=
√37
| | 2 | | a√3 | |
AO= |
| h h= |
| i liczysz z TW Pitagorasa |
| | 3 | | 2 | |
27 gru 16:29
A. : | | 3√3 | |
tak policzyłam, wyszło mi że V= 15√3 a ma wyjść V= |
| |
| | 2 | |
27 gru 16:36
A. : wyszło mi że a= 6, Pp= 9√3
27 gru 17:01
A. : Dziękuję za pomoc
27 gru 17:10
edi:
Twoja odp jest poprawna

V= 15
√3 a=6 , P
p=9
√3
h
b= 2
√7 P
b= .......
27 gru 17:11