wektory
lena: witam wszystkich
zrobiłam poniższe zadanie ale wyszły mi wyniki inne niż w odpowiedziach. dlatego proszę o
sprawdzenie
zad. uczestnik rajdu startuje z punktu odległego o 40 km na wschód i 20 km na północ od punktu
O=(0,0). Powinien dotrzeć do trzech kolejnych punktów kontrolnych.
Punkt I − 30E 50 N
Punkt II − 90W 0N
Punkt III − 20E 70S
Opisz za pomocą wektorów trasę rajdu i oblicz jej długość.
Ja zrobiłam to w ten sposób:
opis trasy za pomocą wektorów:
SI=[30 − 40, 50 − 20] = [−10, 30]
I II = [−90 − 30, 0−50] = [−120, −50]
II III =[20 +90, −70 − 0]=[110, −70]
czyli długość to suma długości poszczególnych wektorów:
I SI I=√100 + 900 = √1000 = 10√10
I I II I = √14400 +2500=130
I II III I = √12100 +4900 = √17000=10√170
ostatecznie: 10(√10 +13 +√170)
ale według odpowiedzi wynik to :10(√34 +√53 + 9). w czym robię błąd? bardzo proszę o pomoc
27 gru 15:28