Zadanie z treścią
romek44: Pewien inwestor kupił dwa rodzaje akcji A i B. Na akcjach A zarobił 24 % kwoty którą na nie
wydał, a na akcjach B stracił 16% kwoty które na nie wydał. W rezultacie inwestor zyskał 800
zł. Jaka była średnia cena akcji jeśli inwestor nabył 200 akcji A i 50 akcji B.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
27 gru 15:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
200*A*24% + 50*B*(−16%) = 800
wyników jest nieskończenie wiele ... brak dodatkowego warunku (np. ile pieniędzy przeznaczył na
zakup akcji)
27 gru 15:04
romek44: 5000 zapomniałem o tym napisac
27 gru 15:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to masz tamto równianie oraz A+B = 5'000
i rozwiązujesz układ równań
27 gru 15:22
romek44: To średnia wyjdzie 2500, bo A+B=5000, to chyba jest coś nie tak
27 gru 15:27
romek44: Proszę o zweryfikowanie mojego myślenia.
27 gru 17:34
Licealista: a+b=5000
124100 * 200 A + 84100*50 B = 800
27 gru 17:55
Licealista: sorka błąd w 1 linijce powinno być 200A + 50B= 5000
27 gru 17:56
romek44: To to samo chyba znów średnia cen akcji wychodzi 2500
27 gru 18:01
romek44: Zaraz sprawdzę
27 gru 18:01
romek44: tez zle
27 gru 18:06
Licealista: 
? w 1 linijc ma być 200A + 50B= 5000. Musi być dobrze, masz odpowiedzi

?
27 gru 18:08
pigor: ... mnie wychodzi
A=26,67 zł − średnia cena akcji A , a
B=18,33 zł . ...
27 gru 18:41
Licealista: pigor jaki układ zastosowałeś?
27 gru 18:44
pigor: ...

podobny do twojego
200A+50B=5000 i 200*124%A+50*84%B=5800 (przelicz może się kopnąłem)
ale można być też taki
:
200A+50B=5000 /:50 i 200*24%A−50*16%B=800 /:50 ⇔
⇔ 4A+B=100 i 96%A−16%B=16 /:16% ⇔ 4A+B=100 i 6A−B=100 /+ stronami ⇔
⇔ 10A=200 i B=100−4A ⇔
A=20 i B=20 o! kurcze, fajnie . ...

a więc gdzie
27 gru 19:05
romek44: średnia to 3400
27 gru 21:11