asymtoty
1212: | | x | |
mam zadanie , zeby wyznaczyć asymptoty f(x)= arctg |
| |
| | 1−x | |
| | f(x) | |
teraz wyznaczam asymptote ukośna czyli y=ax+b i jestem na etapie a= lim |
| x→∞ |
| | x | |
| | | |
czyli a=lim |
| i x→∞ nie umiem obliczyc tej granicy wgl dobrze podstawione |
| | x | |
jest pod wzor prosze o pomoc?
27 gru 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
a zostalo sprawdzone czy ów funkcja nie posiada asymptot poziomych

jeżeli nie, to po co
zabierasz się za ukośne
27 gru 15:01
Godzio:
Artur lepiej nie mieszaj

Studenci są przyzwyczajeni, że liczą "a" i "b" zawsze, nie
ważne czy pozioma istnieje czy nie, jeśli istnieje to po prostu "a" wyjdzie 0 i tyle
27 gru 15:09
1212: to racja kieruje sie pewnym schematem bo mielismy przerobiony jeden przyklad... i staram sie
sama to odwzorowac i jestem bardzo poczatkujaca w tych tematach.
27 gru 15:13
1212: czyli wyznaczajac pozioma asyptote :
x→
∞
x→−
∞
ale jak to obliczyc...
27 gru 15:19
Godzio:
| | x | |
Do czego dąży |
| przy x → ± ∞ ? |
| | 1 − x | |
27 gru 15:28
1212: to bedzie −1?
27 gru 15:33
1212:
27 gru 15:51
1212: proszę o dalszą podpowiedź
27 gru 15:59
Godzio:
Sorki, musiałem uciekać. Tak −1, no to dalej arctg(−1) = ? I mamy asymptotę
27 gru 18:58