pochodne
marysia: oblicz pochodną drugiego rzędu y``, a następnie określ wypukłość oraz wklęsłość funkcji:
27 gru 14:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i robisz pochodną z tej pochodnej ... w czym problem
27 gru 14:56
marysia: to wiem ale jak możesz to rozpisz mi to, bo nie może mi to wyjść
27 gru 15:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
to napisz co Ci wychodzi −−− pokaż obliczenia ... to sprawdzimy
27 gru 15:00
marysia: dobra znalazłam błąd

ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie punktów przegięcia:
czy punkty przegięcia są zawsze gdy pochodna drugiego rzędu y`` =0 i gdy x należy do dziedziny?
czy są jeszcze jakieś inne warunki
27 gru 15:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... y''=0 ⋀ y'''≠0
albo jak wolisz y''=0 i dochodzi do zmiany znaku w otoczeniu punktu x
0
czyli analogicznie do tego co masz w przypadku ekstremum i 1 pochodnej
przyklad:
y=x
4
y''=4*3x
2
dla x
0=0 y'' = 0 ... a tam przecież nie ma punktu przegięcia tylko jest ekstremum
27 gru 15:21