Prosze o pomoc
Aska: Wyrażenie 2√50−4√8 w postaci jednej potęgi wynosi...
31 maj 15:41
Mariusz: 2√50−4√8=10√2−8√2=2√2
31 maj 15:48
Aska: a w postaci jednej potęgi?..
31 maj 15:50
Mariusz: jezeli wynik w postaci jednej potęgi to chyba tak √23
31 maj 16:03
Aska: ale ja mam takie odpowiedzi..: a. 2 do potęgi 32 b.2 do poęgi 12 c. 2−1 d.4 do
potęgi 12
31 maj 16:09
Mariusz: | | 3 | |
a)  bo √23 = 2 do potęgi |
| |
| | 2 | |
31 maj 16:12
ema: √2 to jest 2 do potegi 1/2
31 maj 16:14
Aska: skoro √2 to jest 2 do potegi 1/2..tzn.,że muszę ten wynik mnozyc przez 2

.. i mi wyjdzie 4
1/2..
31 maj 16:50
ema: dobra odp CI podal

mnozenie o tych samych podstawach(2) wykladniki dodajemy czyli 1 +
31 maj 16:54
ema: 21 * 2 do 1/2
31 maj 16:55
Bartek: Ok, rozumiem

dzięki
31 maj 16:56
Aska: 21 * 2 do 1/2 <− o co chodzi

..?
31 maj 16:58
ema: 2 do potegi pierwszej(1) = 2 rozumiesz?
31 maj 17:02
ema: 21
31 maj 17:02
Aska: ale jakie to ma nawiązanie do zadania
31 maj 17:03
ema: 21 mnozymy przez 2 12 =
31 maj 17:04
ema: | | 1 | |
podstawy sa takie same (2) wiec potegi dodajemy do siebie 1 + |
| = 3/2 |
| | 2 | |
31 maj 17:05
Aska: ok alles klar

.. dzięki
31 maj 17:07