matematykaszkolna.pl
. asdf: Schematy blokowe Posiada ktoś zbiór zadań ze schematami blokowymi? (te co na internecie znalazłem już przerobiłem, a pomysłów już nie mam ).
27 gru 14:45
Artur_z_miasta_Neptuna: ale czego dokladnie szukasz ? rozwiązania do jakiegoś zadania czy po prostu zadań do rozwiązania ?
27 gru 14:50
asdf: zadań do rozwiązania, przerobiłem już zadania typu: silnia, ciąg fibonacciego, proste pochodne: xn = n*xn−1 itd, dodawanie tylko elementów tablicy > n, itd. Tak z głowy zadania też by się przydały emotka
27 gru 14:53
Artur_z_miasta_Neptuna: 1) obliczanie wyznacznika macierzy n wymiarowej 2) mnożenie dwóch macierzy 3) sprawdzenie rzędu macierzy nxm 4) wyznaczanie dzielników liczby n 5) wyznaczenie NWW wyrażeń a*b i c*d 6) wyznaczenie NWD wyrażeń (a−b) i (a+b) to tak z głowy
27 gru 14:59
Mateusz: Artur cos dał to i ja dam taki pierwszy lepszy z głowy W n elementowej tablicy jednowymiarowej zawierającej liczby całkowite wyszukać wszystkie trójki kolejnych elementów, które nie są względem siebie pierwsze.Algorytm ma wypisac wyznaczone trójki liczb.
27 gru 15:06
asdf: (w bashu) Na wyznaczanie dzielnika wpadłem na takie coś: read n k=0 (indeksowanie tabeli − od zera) for ((i=1;$i<=$n;i++)); do x=$(( $n/$i)) y=$x z=$((y*$i)) if [ $z = $n ]; then tab[$k]=$i k=$(($k+1)) fi done Dla przykładu o co mi chodziło, np. n = 4 i=1, x=4/1 y=4 z=y*i = 4*1 = 4 jezeli z=n, czyli 4 = 4, dodaj element tablicy, np. tab[0]=$i=1 zwieksz k o 1 i dla kolejnego: i=2 x=4/2=2 y=x*i = 2*2 = 4 tab[1]=$i=2 dla i = 3 x=4/3=1 y=1 z=3*1= 3, różne od 4 wiec nie jest dzielnikiem. A jak sprawdzić teraz czy elementy tablicy się powtarzają? Stworzyć kolejną tablice, np tab2 for ((j=0;j<=$k;j++)) do if [ tab[$j]] = tab[$k] ]; then // sprawdza po kolei czy tab[0,1.2...] =tab[$k] i jezeli zadna sie nie powtarza to dodaj element do tablicy2 o wartości $i, ale nie wiem jak to napisać fi done
27 gru 15:22
Artur_z_miasta_Neptuna: po co sprawdzać czy się powtarzają elementy, skoro masz indeksowanie od 1 do n emotka nie mogą tez być ułożone inaczej jak rosnąco emotka to może jeszcze takie jedno: z macierzy nxm wybierz macierz 2x2 o wyznaczniku największym
27 gru 15:26
asdf: Jak obliczyć wyznacznik macierzy? Chodzi o metode Laplace'a?
27 gru 15:29
asdf: z tym sobie poradziłem w taki sposób: #!/bin/bash read n k=0 for ((i=1;$i<=$n;i++)) do x=$(($n/$i)) z=$(($x*$i)) if [ $z = $n ]; then tab[$k]=$i k=$(($k+1)) fi done echo "${tab[@]}" teraz ułożyć do tego schemat blokowy... emotka
27 gru 15:35
asdf: W n elementowej tablicy jednowymiarowej zawierającej liczby całkowite wyszukać wszystkie trójki kolejnych elementów, które nie są względem siebie pierwsze.Algorytm ma wypisac wyznaczone trójki liczb. Nie bardzo rozumiem
27 gru 15:59
Mateusz: W sensie elementami tablicy są liczby tak to kiedy np dwie liczby nie są względem siebie pierwsze?
27 gru 17:08
Mateusz: Tak na marginesie to programowanie zaczeliscie od basha
27 gru 17:11
asdf: Tak, zaczeliśmy od basha. P.S Nadal nie rozumiem tego pojęcia "względem siebie są pierwsze", czyli, że jedna przez drugą się nei dzieli lub nie ma wspólnego dzielnika?
27 gru 17:27
asdf: chociaż z tym drugim "wspólnym dzielnikiem" to bzdura totalna...
27 gru 17:27
Maslanek: Jedynym wspólnym dzielnikiem jest 1. emotka
27 gru 17:29
asdf: Elementy tablicy nie muszą być rosnąco?
27 gru 17:34
Mateusz: Liczby pierwsze wzgledem siebie, to takie, ktore nie maja wspolnych dzielnikow oprocz 1 oczywiscie emotka np 13 i 25 nie są względem siebie pierwsze. Tzn chodzi ci o te trójki zeby je wypisac rosnąco? Czy ogolnie o tablice jesli o tablice to załoz ze masz do czynienia z tablicą w ktorej elementy są nieuporządkowane. Jesli o to pierwsze to nie nie musi wypisywac ich rosnąco czy malejąco
27 gru 18:38