.
asdf: Schematy blokowe
Posiada ktoś zbiór zadań ze schematami blokowymi? (te co na internecie znalazłem już
przerobiłem, a pomysłów już nie mam

).
27 gru 14:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale czego dokladnie szukasz ? rozwiązania do jakiegoś zadania czy po prostu zadań do
rozwiązania ?
27 gru 14:50
asdf: zadań do rozwiązania, przerobiłem już zadania typu: silnia, ciąg fibonacciego, proste pochodne:
x
n = n*x
n−1
itd, dodawanie tylko elementów tablicy > n, itd.
Tak z głowy zadania też by się przydały
27 gru 14:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) obliczanie wyznacznika macierzy n wymiarowej
2) mnożenie dwóch macierzy
3) sprawdzenie rzędu macierzy nxm
4) wyznaczanie dzielników liczby n
5) wyznaczenie NWW wyrażeń a*b i c*d
6) wyznaczenie NWD wyrażeń (a−b) i (a+b)
to tak z głowy
27 gru 14:59
Mateusz:
Artur cos dał to i ja dam taki pierwszy lepszy z głowy

W n elementowej tablicy jednowymiarowej zawierającej liczby całkowite wyszukać wszystkie
trójki kolejnych elementów, które nie są względem siebie pierwsze.Algorytm ma wypisac
wyznaczone trójki liczb.
27 gru 15:06
asdf: (w bashu)
Na wyznaczanie dzielnika wpadłem na takie coś:
read n
k=0 (indeksowanie tabeli − od zera)
for ((i=1;$i<=$n;i++));
do
x=$(( $n/$i))
y=$x
z=$((y*$i))
if [ $z = $n ]; then
tab[$k]=$i
k=$(($k+1))
fi
done
Dla przykładu o co mi chodziło, np. n = 4
i=1,
x=4/1
y=4
z=y*i = 4*1 = 4
jezeli z=n, czyli 4 = 4, dodaj element tablicy, np. tab[0]=$i=1
zwieksz k o 1 i dla kolejnego:
i=2
x=4/2=2
y=x*i = 2*2 = 4
tab[1]=$i=2
dla i = 3
x=4/3=1
y=1
z=3*1= 3, różne od 4 wiec nie jest dzielnikiem.
A jak sprawdzić teraz czy elementy tablicy się powtarzają? Stworzyć kolejną tablice, np tab2
for ((j=0;j<=$k;j++))
do
if [ tab[$j]] = tab[$k] ]; then // sprawdza po kolei czy
tab[0,1.2...] =tab[$k]
i jezeli zadna sie nie powtarza to dodaj element do tablicy2 o wartości $i, ale nie wiem jak to
napisać

fi
done
27 gru 15:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
po co sprawdzać czy się powtarzają elementy, skoro masz indeksowanie od 1 do n

nie mogą tez być ułożone inaczej jak rosnąco

to może jeszcze takie jedno:
z macierzy nxm wybierz macierz 2x2 o wyznaczniku największym
27 gru 15:26
asdf: Jak obliczyć wyznacznik macierzy? Chodzi o metode Laplace'a?
27 gru 15:29
asdf: z tym sobie poradziłem w taki sposób:
#!/bin/bash
read n
k=0
for ((i=1;$i<=$n;i++))
do
x=$(($n/$i))
z=$(($x*$i))
if [ $z = $n ]; then
tab[$k]=$i
k=$(($k+1))
fi
done
echo "${tab[@]}"
teraz ułożyć do tego schemat blokowy...
27 gru 15:35
asdf: W n elementowej tablicy jednowymiarowej zawierającej liczby całkowite wyszukać wszystkie
trójki kolejnych elementów,
które nie są względem siebie pierwsze.Algorytm ma wypisac
wyznaczone trójki liczb.
Nie bardzo rozumiem
27 gru 15:59
Mateusz:
W sensie elementami tablicy są liczby tak to kiedy np dwie liczby nie są względem siebie
pierwsze?
27 gru 17:08
Mateusz:
Tak na marginesie to programowanie zaczeliscie od basha
27 gru 17:11
asdf: Tak, zaczeliśmy od basha.
P.S Nadal nie rozumiem tego pojęcia "względem siebie są pierwsze", czyli, że jedna przez drugą
się nei dzieli lub nie ma wspólnego dzielnika?
27 gru 17:27
asdf: chociaż z tym drugim "wspólnym dzielnikiem" to bzdura totalna...
27 gru 17:27
Maslanek: Jedynym wspólnym dzielnikiem jest 1.
27 gru 17:29
asdf: Elementy tablicy nie muszą być rosnąco?
27 gru 17:34
Mateusz:
Liczby pierwsze wzgledem siebie, to takie, ktore nie maja wspolnych dzielnikow oprocz 1
oczywiscie

np 13 i 25 nie są względem siebie pierwsze.
Tzn chodzi ci o te trójki zeby je wypisac rosnąco? Czy ogolnie o tablice jesli o tablice to
załoz ze masz do czynienia z tablicą w ktorej elementy są nieuporządkowane. Jesli o to
pierwsze to nie nie musi wypisywac ich rosnąco czy malejąco
27 gru 18:38