zad
paweł1994: Dana jest funkcja
−− y=−2x2−4x−9
a) postać kanoniczna
b) oś symetrii paraboli
c) wierzchołek
−− y=x2−2x+3
a) postać iloczynowa
b) zbiór wartości funkcji
27 gru 14:45
asdf: 1: y = −2x2 − 4x − 9
a) postać kanoniczna:
policz p, q, podstaw do wzoru:
y=a(x−p)2+q
b) podajesz p
c) podajesz (p,q)
2:
y=x2 − 2x + 3
a) liczysz delte:
dla Δ>0:
x1,x2
dla Δ=0
x0 (inaczej p)
dla Δ<0
brak postaci iloczynowej
pozniej podstawiasz do wzoru y=a(x−x1)(x−x2)
b)
patrzysz na wsp. kierunkowy (w tym przypadku dodatni, więc ZWF = <q;∞)
27 gru 14:49