rozwiąż nierówność
Impro: Witam!
Otóż mam problem z tym zadaniem |x−|x−3||<4 Wynik powinien być x∊(−12,+∞)
Rozpisuję to na x−|x−3|<4 i x−|x−3|>−4 i co dalej? proszę o podpowiedzi
27 gru 14:24
krystek: lub x<3 mamy Ix+x−3I<4
dla x≥3 mamy Ix−x+3I<4
27 gru 14:27
Impro: i wtedy Ix+x−3I<4
2x−3<4
2x−3>−4
x<
72 x>−
12
dobrze myślę
27 gru 14:41
krystek: dobrze i uwzgl zał x<3
27 gru 14:48
Impro: dla x≥3
|3|<4
3<4 3>−4
czyli dla x>3 x∊(−
∞,3)
a dla x<3
x∊(−
12,
72)
tak
27 gru 15:02
Impro: tam powinno być dla x≥3 x∊(−∞,3)
27 gru 15:06
krystek: Co Ty tutaj wymyśliłes? I3I<4 dla wszystkich x∊<3,∞)
27 gru 15:07
27 gru 15:09
27 gru 15:11
Impro: a no tak... dzięki wielkie
27 gru 15:12
Impro: a mam jeszcze pytanie odnośnie tego (być może banalne pytanie)
x<3 mamy Ix+x−3I<4
dla x≥3 mamy Ix−x+3I<4
Mógłbyś mi wytłumaczyć tą zależność w znakach że dla x<3 jest + i −
dla x≥3 jest − i +
27 gru 15:37
Aga1.: Ix−3I=x−3, gdy x−3≥0, czyli gdy x≥3
Ix−3I=−(x−3)=−x+3, gdy x−3<0, czyli gdy x<3
O to pytasz?
27 gru 16:06
Impro: nie rozumiem czemu dla x<3 jest zapis Ix+x−3I<4 a nie np. tak |x−x+3|<4
a dla x≥3 jest zapis Ix−x+3I<4 a nie np. |x−x−3|<4
27 gru 16:32
krystek: Ix−[−(x−3)]I
27 gru 16:33
krystek: dla x≥3masz Ix−(x+3)I=
27 gru 16:34
Impro: ok...już wszystko jasne jeszcze raz dziękuje.
27 gru 16:42