dlaczego
mm: próbuę rozwiązać łatwe zadanie z kombinatoryki ale przez przypadek wyszły mi dwa rozwiązania
różne
Ile jest liczb czterocyfrowych nieparzystych (cyfry w liczbie się nie powtarzają)
Ostatnią cyfrę mogę wybrać na 5 sposobów, pierwszą na 8 drugą na 8 , trzecia na 7, a jak zacznę
od końca ustawiać to będzie inaczej ostatnią na 5 przedostatnią na 9, potem na 8 i na 6.
I mam dwa różne wyniki .Dlaczego? Gdzie tkwi błąd?
27 gru 13:52
Patronus: W drugim sposobie jest taki haczyk −
jeśli na II lub III miejscu wybierzemy 0 to wtedy na I mamy 7 mozliwości
Czyli
bez zera wogóle: 5*8*7*6
z zerem na 3 miescju 5*1*8*7
z zerem na 2 miejscu 5*8*1*7
=5*8*7*6 + 5*1*8*7 + 5*8*1*7 = 5*8*7*(6+1+1) = 5*8*8*7 czyli to samo co w pierszym sposobie
27 gru 14:23
mm: Dzięki muszę to prześledzić.
27 gru 14:35