...
:}: wskaż wartość wyrażenia sin4α+cos4α alfa wiedząc że sinαalfacosα=12
27 gru 13:23
slaby: sin
4α + cos
4α = sin
4α + cos
4α + 2*sin
2α * cos
2α − 2*sin
2α * cos
2α
Odjąlem i dodałem to samo czyli wartość wyrażenia się nie zmieniła, zrobiłem tak by uzyskać
wzór skróconego mnożenia.
(sin
2α +cos
2α)
2 − 2sin
2α*cos
2α = 1 − 2(sinα*cosα)
2 i tutaj wstawiamy
12
27 gru 13:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
zastosować musisz wzór skróconego mnożenia:
(a2+b2)2 = a4 + b4 + 2a2b2 = a4+b4 +2(ab)2
27 gru 13:38
:}: a czemu tam jest 1?
27 gru 13:56
asdf: sin2x + cos2x = 1
27 gru 13:59
:}: to wtedy mi wyjdzie −14 a takiej odp nie mam
A. 12
B. 18
C. 14
D. 1
27 gru 14:21
edi:
Tak jak napisał ci
slaby
| | 1 | | 1 | | 1 | |
...= 1−2(sinx*cosx)2= 1−2* |
| = 1− |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
odp; A)
27 gru 14:28
:}: aaa no tak

dzięki
27 gru 14:37