...
:}: jaka wartosc przyjmuje funkcja f(x)=(2x+3 13)2−(2x−312)2 dla argumentu x=u−{1}{4}
27 gru 13:18
bezendu1990:
| | 40 | | 100 | | 49 | |
4x2+ |
| x+ |
| −(4x2−14x+ |
| )= |
| | 3 | | 9 | | 4 | |
| | 40 | | 100 | | 49 | |
4x2+ |
| x+ |
| −4x2+14x− |
| |
| | 3 | | 9 | | 4 | |
| 82 | | 1 | | 41 | | 287 | |
| *(− |
| )− |
| =− |
| |
| 3 | | 4 | | 36 | | 36 | |
27 gru 13:30
:}: A. 0
B. 7
C. −7
D. −1 takie mam odpowiedzi do wyboru
27 gru 13:52
bezendu1990: na pewno dobrze policzyłem nawiasy ze wzoru skróconego mnożenia potem uprościć i podstawić za
x. Może podałeś złą wartość dla x albo błąd w przykładzie sprawdź
27 gru 14:01
asdf:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(− |
| + 3 |
| )2 − (U{− |
| − 3 |
| )2 = |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 10 | | 3 | |
( |
| − |
| )2 − (−4)2 = |
| | 3 | | 6 | |
| | 17 | | 289 | | 576 | | −287 | |
( |
| )2 − 16 = |
| − |
| = |
| |
| | 6 | | 36 | | 36 | | 36 | |
27 gru 14:12
:}: no tak tam w pierwszym nawiasie ma być 312
27 gru 14:13
bezendu1990: to odp C) −7
27 gru 14:16
asdf: 32−16 = 9−16=−7
27 gru 14:44