stereometria
PuRXUTM:

Witam

Podstawą prostopadłościanu ABCDA
1B
1C
1D
1 jest kwadrat ABCD, a odcinki AA
1, BB
1, CC
1 i
DD
1 są krawędziami bocznymi. Oblicz odległość wierzchołka B
1 od płaszczyzny ACD
1 wiedząc,
że IABI=a i IAA
1I=b e
Proszę o pomoc
27 gru 12:46
PuRXUTM: help
27 gru 17:18
edi:
27 gru 17:24
PuRXUTM: co to za jabłko ? Na myślenie
27 gru 17:27
edi:
Dokładnie

x −−− długość wysokości ostrosłupa o podstawie ACD
1 i wierzchołku B
1
27 gru 17:33
PuRXUTM: Edi no też tak myślałem z tym ostrosłupem ale nie wychodziło mi bo dla mnie było za mało
danych, mógłbyś(mogłabyś) rozpisać mi jeszcze jak do tego doszłaś, np. obliczamy to, z tego
wyliczamy to itd.
27 gru 17:39
PuRXUTM: lol nie rozkminiłem że to kwadrat... teraz to już chyba wiem jak wyliczyć
27 gru 17:43
edi:

|AB
1|=|CB
1|=
√a2+b2
| | a2+2b2 | |
y=|EB1|=|ED1|= √ |
| |
| | 2 | |
h
2=..........
h= b
| | a√2 | | y | |
P(ΔB1D1E)= |
| *h i P(ΔB1D1E)= |
| *x |
| | 2 | | 2 | |
x=......... dokończ
27 gru 17:49
27 gru 18:00
ghjk: | 54 | | 79 | | 1 | |
| + |
| − |
| |
| 11−√13 | | 13+√11 | | √13+√11 | |
27 gru 19:01