.
zuuzu:

Mam problem z tym przykładem, proszę o pomoc.
Oblicz pole zaznaczonego przekroju ostrosłupa prawidłowego.
27 gru 11:31
Tad:
h2=16a2−8a2
h=2a√2 (wysokość ostrosłupa)
hp2=h2−a2 (wysokość przekroju) ... itd
27 gru 11:48
+-: Tad obudź się
27 gru 11:56
Tad:
...a gdzie "zaspałem"

?
27 gru 12:03
123_123_123_123: No zacznijmy od tego że skąd Ci się wzieło h2 = 16a2 − 8a2?
I w ogóle liczyłeś tam wysokośc ostrosłupa czy ściany ?
27 gru 12:08
+-: bok przekroju z cosinusów lub dwa razy Pitagoras, następnie wysokość przekroju z Pitagorasa
27 gru 12:10
Tad:
... w podstawie kwadrat o boku 4a ... to przekątna podstawy 4a√2
Pół przekątnej podstawy to 2a√2
Wysokosc ostrosłupa to h2=16a2−8a2 ...itd
27 gru 12:14
Tad:
...oj
+− ...

obudź się
27 gru 12:18
+-: Tad przepraszam masz rację, a le wysokść przelroju to.hp2=h2+a2
27 gru 12:18
Tad:
... oczywiście−
27 gru 12:21