z parmametrem
Midgard: Dla jakiej wartości parametru m iloczyn wielomianów f i g jest równy wielomianowi h?
1) f(x)=x–m, g(x)=x+7, h(x)=x2+4x–21
27 gru 10:40
Midgard: wyszło mi, że m=3, tylko to tak bardziej na logikę wziąłem. nie wiem jak to zapisiać
27 gru 10:42
Artur_z_miasta_Neptuna: h(x) rozłóz na czynniki lub
wymnóż ze sobą f(x) i g(x) i porównaj to z h(x)
27 gru 10:43
krystek: f*g=h
(x−m)(x+7)=x2+4x−21 i teraz masz wskazówki Artura
27 gru 10:48
Midgard: tak, to już wiem, ale teraz się męczę z kolejnym przykładem. 2) f(x) = mx + 1 , g(x) = x – 2m
, h(x) = 2x2 – 3x + 1
27 gru 10:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
analogicznie
a nawet bez wymnażania ... zauważ, że (mx+1)(x−2m) = mx2 +....'coś tam'
skoro mx2 = 2x2 ... to m=2
27 gru 10:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstawiasz 'm' i sprawdzasz czy się zgadza (a się zgadzac nie będzie ... czyli brak rozwiązań)
27 gru 10:59