Zadanie krótkie proszę o rozwiązanie
alutka1994: Rozwiąż nierówność:
A) x2 + 5x + 6 ≤ 0
B) 2x (x−10) > 4 (x−8)
C) (4−3x)2 < 16 − 3x2
D) x2 < 25
E) −x2 ≥ 3x
26 gru 21:12
bezendu1990: a) x2+5x+6≤0
b)2x2−24x+32>0
c)12x2−24x<0
d)(x−5)(x+5)<0
e) −x2−3x≥0
policz deltę teraz
26 gru 21:16
Dominik: A) Δ = 25 − 24 = 1
x ∊ <−3, −2>
B) 2x
2 − 4x + 12 > 0
Δ = 16 − 96 < 0
x ∊ ℛ
C) 16 + 9x
2 − 24x + 3x
2 − 16 < 0
12x
2 − 24x < 0
x
2 − 2x < 0
x(x − 2) < 0
x ∊ (0 , 2)
D) x
2 − 25 < 0
(x − 5)(x + 5) < 0
x ∊ (−5, 5)
E) x
2 + 3x ≤ 0
x(x + 3) ≤ 0
x ∊ <−3, 0>
26 gru 21:18