zad
sylwia gdańsk: Dla jakich wartości parametru nierówność jest spełniona dla kazdego x∊R 4mx2−4(1−2m)x+9m−8≤0
31 maj 14:24
ema: temat : funkcja kwadratowa−−> rowniania i nierownosci z parametrem − poziom rozszerzony
ostatnie zadanie moze cos pomoze
31 maj 14:30
sylwia gdańsk: ale nei wychodzi mi
31 maj 18:04
sylwia gdańsk: delta 1 wychodzi mi 38m2−30m−1≤0 ktos moze spr?
31 maj 18:06
Andrzej: mi wyszła zupełnie inna...
31 maj 18:14
sylwia gdańsk: mi teraz tez
31 maj 18:17
sylwia gdańsk: teraz mi wyszla −5m2+4m+1≤0
31 maj 18:18
Andrzej: no i słusznie, jeszcze 16 przed nawiasem ale ono bez znaczenia jest
31 maj 18:20
sylwia gdańsk: Ty ale jak mam teraz to wziac czesc wspolna wyszlo mi pierwiastki 1 i −1/5 parabola ramionami w
dol mam minusy brac
31 maj 18:21
sylwia gdańsk: i wychodzi (−∞ −1/5> suma <1 ;∞)
31 maj 18:22
sylwia gdańsk: a w ksiazce mam odpowiedz (−
∞;−1/5) to dlatego ze m maja byc mniejsze od zera tak chyba w
zalozeniu ma byc
31 maj 18:23
Andrzej: | | 1 | |
nom, powinno wyjść (−∞,− |
| > tak sądzę |
| | 5 | |
31 maj 18:23
Andrzej: | | 1 | |
sprawdzam dla m = − |
| i spełnia warunki zadania... nie wiem czemu w odpowiedzi masz |
| | 5 | |
otwarty przedział
31 maj 18:30
sylwia gdańsk: a umiesz wielomiany bo mam pytanie
31 maj 18:32
sylwia gdańsk: chciaalm zastosowac wzor hornera do tego 36x4−12x3−23x62+4x+4=0
31 maj 18:32
sylwia gdańsk: sory 36x4−12x3−23x2+4x+4=0
31 maj 18:33
Andrzej: a prezentacja nie zadziałała ?
31 maj 18:34
sylwia gdańsk: nie
31 maj 18:35
sylwia gdańsk: wyszlo mi 1;−6 −26 −8 0
31 maj 18:35
sylwia gdańsk: wiesz wedlug tej tabelki
31 maj 18:35
sylwia gdańsk: i teraz nie wiem co zrobic
31 maj 18:35
Andrzej: to dziwne, u mnie działa, może masz starego Office albo coś nie halo z kompem, sprawdzałem
przed wysłaniem
31 maj 18:36
sylwia gdańsk: (x
2−6x−26)(x−8)

dobrze wogole mi wyszlo
31 maj 18:36
sylwia gdańsk: wez mi tak komp chodzi ze....
31 maj 18:36
Andrzej: teraz szukaj pierwiastków tego nowego wielomianu, X3−6x2−26x−8
31 maj 18:37
sylwia gdańsk: oj kurde ja mialam dzielic przez −1/2 chyba

a podzielilam przez 1/2
31 maj 18:38
sylwia gdańsk: jak dzieli sie przez dwumian (x+1/2) to wedlug hornera mam mnozyc przez 1/2 czy −1/2
31 maj 18:39
sylwia gdańsk: czy dzielic nei wiem
31 maj 18:39
Andrzej: ale ale, nie mogło Ci tyle wyjść co mówisz, ten współczynnik 36 nie mógł zniknąć
31 maj 18:39
sylwia gdańsk: a czekaj namieszlam
31 maj 18:40
sylwia gdańsk: powinnam mnozyc przez −1/2
31 maj 18:40
sylwia gdańsk: 36x3−30x2−8x+8
31 maj 18:42
sylwia gdańsk: a tak wogole to jak moge szybko zauwazycjakie sa pierwiastki tego bo zanim dojde do wlasciwego
to 10 stron zapisze
31 maj 18:46
Andrzej:

26
31 maj 18:46
sylwia gdańsk: wiem wiem juz mam
31 maj 18:47
sylwia gdańsk: tylko zanim znalazlam ze nastepny pieriwstek to tez −1/2 a nastepne to 2/3 to troche minelo
31 maj 18:48
sylwia gdańsk: lece dzieki
31 maj 18:57