postaci iloczynowa
kuba:
jak to rozpisać do postaci iloczynowej
a
3+a
2−2=0
26 gru 19:33
świąteczny ICSP: a3 + a2 − 2 = 0
a3 − 1 + a2 − 1 = 0
(a−1)(a2 + a + 1) + (a−1)(a+1) = 0
(a−1)(a2 + a + 1 + a + 1) = 0
(a−1)(a2 + 2a + 2) = 0
koniec bo w drugim nawiasie Δ < 0
26 gru 19:34
kuba: dziękuje a można inaczej np:
pierwiastek to a=1 a−1
(a−1)3+(a−1)2−2=0
a3−2a2+a−2=0
26 gru 19:52
świąteczny ICSP: nie za bardzo rozumiem co teraz zrobiłeś i do czego to niby ma prowadzić ?
26 gru 19:54
kuba: czy można innym sposobem zrobić to co zrobiłeś ?
26 gru 20:00
świąteczny ICSP: oczywiście że można innym sposobem. Ja zrobiłem sposobem który według mnie jest najprostszy.
26 gru 20:01
kuba: a możesz podać mi inne warianty ?
26 gru 20:04
świąteczny ICSP: wzory Cardano, twierdzenie Bezouta(ewentualnie jego rozszerzenie zwane twierdzeniem o
pierwiastkach wymiernych), metoda siecznych, bisekcja, inne metody numeryczne, wpisanie do
wolframa oraz wiele wiele innych
26 gru 20:06
Aga1.: Np. Horner
1 1 0 −2
1 1 2 2 0
(a−1)(a2+2a+2)
26 gru 20:06
kuba: dzięki
26 gru 20:12
Dominik: najlatwiej wg mnie to jest zauwazyc, ze suma wspolczynnikow wynosi 0, czyli pierwiastkiem na
pewno jest 1. dalej dzielimy przez 1 (np hornerem, jak zaproponowala Aga) i Δ, ktora akurat
jest ujemna.
26 gru 20:15