zad
zuz: pomoze kotoś ?

oblicz granice stosując regułę de l'hospitala lim (x→0)=(
1x −
1sinx
)
26 gru 18:55
Ajtek:
A wiesz kiedy można korzystać z d'Hospitala?
26 gru 19:36
roxi: tak kiedy granica wychodzi ∞/∞ lub 0/0 , jendak kiedy wychodzi inaczej można to przekształcić
na te owa dwa ,,wyrażenia''
26 gru 19:46
Ajtek:
To przekształcaj

.
26 gru 19:50
Aga1.: | | sinx−x | | cosx−1 | |
limx→0 |
| =Hlimx→0 |
| = |
| | xsinx | | sinx+xcosx | |
| | −sinx | | −sinx | | −1 | |
Hlim |
| =lim |
| =lim |
| =H0/1=0 |
| | cosx−(cosx−xsinx) | | xsinx | | x | |
26 gru 19:59
Aga1.: Spójrzcie trzeźwym okiem.
26 gru 20:01
Ajtek:
Witaj
Aga1. 
. Chciałem, żeby chociaż do symbolu nieoznaczonego autor doprowadził...
26 gru 20:05
Ajtek:
Coś wynik się nie zgadza chyba
26 gru 20:05
26 gru 20:07
Krzysiek: Aga, druga linijka cosx+(...)
| | 1 | |
i na końcu NIE można skorzystać z tej reguły gdy mamy: − |
| ... |
| | x | |
przecież nie mamy symbolu nieoznaczonego i to zmierza do +/−
∞
26 gru 20:07
Ajtek:
Witaj
Krzysiek 
.
26 gru 20:09
Aga1.: Witaj Ajtek, trudno myśleć z pełnym żołądkiem.
26 gru 20:09
Ajtek:
Aga1., a nas zmuszasz do niemożliwego
26 gru 20:11
Aga1.: Przypuszczałam, że mogę skopać.
26 gru 20:12
Ajtek:
Ale pilnujemy się wzajemnie i to jest siła tego forum
26 gru 20:13
Aga1.: I tak trzymać.
26 gru 20:19