.
Poldek: Rozwiąż nierówność:
−6x2+18x>0
−6x+18=0
−6x2=18/:(−6)
x=−3 x=3
x∊(−3,3)
czy ktoś może mi pomóc?Bo nie wiem czy dobrze to jest zrobione a staram się sam zrobić
26 gru 18:16
P@weł: musisz delte z tego wyliczyc i wyjdzie ci potem x1 i x2
26 gru 18:21
pablo: −6x2+18x>0
−6x(x−3)>0
26 gru 18:21
P@weł: wiesz juz jak czy pomoc?
26 gru 18:21
Poldek: Δ=b2−4ac?tak?tzn chodzi mi o ten wzór
26 gru 18:24
P@weł: tak, i jak obliczysz to ci wyjdzie x1 i x2 i potem rysujesz przedzial
26 gru 18:25
Poldek: oki dzięki

jak zrobie to np je czy tak ma być a wy mi spr
26 gru 18:30
P@weł: no jak jeszcze bede to zobacze
26 gru 18:31
świąteczny ICSP: a nie lepiej x przed nawias wyciągnąć ?
26 gru 18:34
26 gru 18:37
pablo:

ale masz problem Poldek masz zwykłą nierówność kwadratową
−6x
2+18x>0
−6x(x−3)>0
x
1=0 x
2=3 i teraz rysujesz parabole smutną bo a jest ujemne
x∊(0,3)
26 gru 18:37