pytanie o sprawdzenie
Krzychu: |3x2−2|=x
Otrzymam dwa równania kwadratowe, dwa wyniki w pierwszym i dwa w drugim. Żeby nie sprawdzać na
przedziałach, co tutaj jest dosyć uciążliwe bo wyniki w postaci ułamka są, to mogę zrobić
sprawdzenie tak jakby analizą starożytnych? Nie obcieli by punktów?
26 gru 17:12
Mati_gg9225535: w pierwszym i w drugim rownaniu kwadratowym musisz odrzucic po jednym rozwiazaniu bo jedno
dodatnie wyjdzie drugie ujemne, x wychodzi na to ze nie moze byc ujemny bo jest rozwiazaniem
wyrazenia spod wartosci bezwzglednej ≥ 0
26 gru 17:45
PW: Dobrze. Prowadząc rozumowanie na zasadzie "jeśli pierwiastkie tego równania istnieją, to
3x
2−2=x ∨ 3x
2−2=−x
................................
| | 2 | | 2 | |
x=1 ∨ x=− |
| ∨ x=−1 ∨ x = |
| " |
| | 3 | | 3 | |
wykonujesz właśnie analizę starożytnych.
Powtórzmy: Jesli pierwiastki równania istnieją, to mogą być nimi tylko liczby:
Innych pierwiastków być nie może, wystarczy więc sprawdzić, które z otrzymanych liczb są
rzeczywiście pierwiastkami Trzeba wszystkie cztery podstawić i skwitować: "zdanie prawdziwe"
albo "zdanie fałszywe".
O żadnym obcinaniu punktów przy takim opisie nie może być mowy, rozumowanie jest poprawne.
26 gru 22:49