pomocy w zadaniu
kuba: Jedno z rozwiązań równania acx
2 + (a− bc )x− b = 0 z niewiadomą x jest równe 4. Liczby a,b i c
(w podanej kolejności) tworzą ciąg arytmetyczny, w którym pierwszy wyraz jest o 6 większy od
trzeciego. Znajdź drugie rozwiązanie tego równania.
zrobiłem to :
ac16+(a−bc)4−b=0
2b=a+c
a+6+b+c−6
nie wiem co dalej
26 gru 17:12
(..): a=c+6⇔
2b=2c+6
b=c+3
16ac+4a−4bc−b=0⇔podstaw za a i b
26 gru 17:22
kuba: napewno dobrze jest a=c+6 bo mi nie wychodzi
26 gru 17:43
kuba:
26 gru 17:56
kuba:
26 gru 17:56
kuba:
26 gru 18:40
świąteczny ICSP: a = c + 6 jest na pewno dobrze.
26 gru 18:46
kuba: ok w takim razie
a=c+6
b=c+3
jak to podstawie to musi wyjść dobrze tak ?
26 gru 18:49
świąteczny ICSP: nie musi. Możesz się gdzieś pomylić przy tym podstawianiu i ci wyjdzie źle.
POWINNO wyjść dobrze.
26 gru 18:54