Wynaczanie pochodnej w punkcie(tach)
bananeq: Witam, nie było mnie na ostatnich cwiczeniach z pochodnych i teraz mam problem:
Mógłby mi ktoś podać schemat rozwiązania tych 2 przykładów?
| | ex2 − 1 | |
1) Niech f(x) = |
| , gdy x ≠ 2kπ , f(x) = A, gdy x = 0 |
| | cos(x) − 1 | |
Treść: Dla jakiego A istnieje f'(0) i ile wynosi?
| | x(x−1)(x−2)(x−3) | |
2) Niech f(x) = |
| , gdy x ∉ ℤ oraz f(x) = x2 − 2x, gdy x ∊ℤ |
| | sin(πx) | |
Treść: Oblicz f'(x) dla tych x∊ℤ, dla których istnieje.
Proszę o wytłumaczenie schematów rozwiązania, ew. jak się komuś chce o rozwiązanie przykładów.