Wykaż, że różnica kwadratów tych liczb jest podzielna przez 4.
gamble: Liczby m i n są liczbami pierwszymi, spełniającymi warunek m > n > 2. Wykaż, że różnica
kwadratów tych liczb jest podzielna przez 4.
26 gru 15:37
gwiazdka:
Z warunków zadania wynika,że liczby m i n są nieparzyste
m= 2k+1 i n= 2t+1 , k,t∊C
m2−n2= (2k+1)2−(2t+1)2= (2k+1+2t+1)(2k+1−2t−1)= 2(k+t+1)*2(k−t)= 4(k+t+1)(k−t)
c.n.u.
26 gru 16:29
gamble: Dzięki
26 gru 16:31
świąteczny ICSP: nie pasuje mi ten dowód niestety
26 gru 16:34
gwiazdka:
A to masz problem typu ...." nie pasuje mi"

Uzasadnij !
26 gru 16:39
gwiazdka:
Jasne jest jak słońce....., "z warunków zdania" k,t∊C i m>n ⇒ k>t
26 gru 16:42
(..): m,n liczby pierwsze i m>n>2
m2−n2=(m−n)(m+n)=2k*2s=4(ks), gdzie k i s∊N
m−n liczba parzysta ( jako różnica liczb pierwszych >2,zatem są liczbami nieparzystymi )
m+n − liczba parzysta
dokończ, komentarz
26 gru 16:44
gwiazdka:
26 gru 16:47
świąteczny ICSP: wziąłeś m = 2k + 1 dla k ∊ C . Z treści zadania n ma być pierwsze. Więc ja biorę np k = 4 (4 ∊
C więc mogę sobie wziąć)
m = 2*4 + 1 = 8 + 1 = 9
Czy 9 jest liczbą pierwsza ?
26 gru 16:59
gwiazdka:
k,t −−− pierwsze
26 gru 17:05
świąteczny ICSP: a nie sądzisz zę wtedy liczba pierwsza m = 13 może się poczuć trochę pominięta ?
26 gru 17:10
(..): gwiazdka udowodnił szersze twierdzenie, skoro prawdziwe dla dowolnych nieparzystych, to
prawdziwe dla liczb pierwszych z wyłączeniem 2.
26 gru 17:13
Jaryn93: Skąd to się wzięło?
(2k+1)2−(2t+1)2= (2k+1+2t+1)(2k+1−2t−1)
26 gru 21:00
edi:
a2−b2=(a−b)(a+b)
26 gru 21:06