rownanie i nierownosci kwadratowe
Matura :(: Witam przygotowywuje siędo matury i zaskoczylo mnie takie zadanie mam nadzieje że to nie jest
siara

Jednym z rozwiązań równania 2x
2+px=3 jest x= 3 Sprawdź, czy równanie to ma jeszcze inne
rozwiązanie. Jeśli tak, to zapisz jakie.
Równanie ma jeszcze jedno rozwiązanie jakie

?
26 gru 14:38
Mati_gg9225535: podstaw za x 3 i policz p

nastepnie zapisz to równanie z wyliczonym p i wylicz drugi
pierwiastek
26 gru 14:42
Mati_gg9225535:
2 * 3
2 + 3p = 3
18 + 3p = 3
3p = −15
p = −5
2x
2 − 5x=3
2x
2 − 5x − 3 = 0
Δ=..
x
1 = ... x
2 =...
26 gru 14:44
Laik: ale juz tak robilismy i wpisuujac w karcie odpowiedzi internetowych wychodzi bład
26 gru 14:45
Laik: musi byc tylko jedno rozwiazanie tak tez juz robilismy
26 gru 14:46
Mati_gg9225535:
jedno rozwiazanie x=3
26 gru 14:50
Laik: niestety jest zle
26 gru 14:53
Dominik: a jaka niby jest odp? przeciez jest dobrze.
26 gru 14:55
Laik: Mati
gg9225535: Kolego

powiem Ci że moim zdaniem jak na wysoko postawioną osobe na tej
stronie zrobiles kategoryczny wręcz nie wybaczalnym błąd

a mianowicie

2 * 3
2 + 3p = 3
18 + 3p = 3
3p = −15 p = −5
2x2 − 5x=3
2x2 − 5x − 3 = 0
Δ= 7
x1 = (5−7)/4=−2/4=−1/2 i jak moglo ci tutaj wyjsc −3/2

x2 =.3
26 gru 15:02
(..): √Δ=7 poprawiam zapis z 15:02.
26 gru 15:42
Laik: oj tam to taki mały szczeg ół kazdy madry o tym wie
26 gru 15:57