silnia? nie wiem...
N.: Mam wykazać, że liczba 354 jest rozwiązaniem równania 24311−8114 +7x=927.
SZOK!
31 maj 14:14
tim: Jaka silnia?
Po pierwsze. Przedstaw wszystko w postaci potęgi 3
31 maj 14:27
N.: OK, po burzy....

Heh.
31 maj 14:37
N.: Kurde, jednak nie wiem jak. Przedstawię w postaci potęgi 3 np. liczbę 81 czy 9 to 243, ale już
jak te liczby mają potęgi to nie wiem jak to zrobić. Myślałam, żeby to do normalnej
sprowadzić. Ale też mi nie sposób obliczyć ile to jest 24311. Chyba, że tak: 3314...
31 maj 17:04
Eta:
Zad z tegorocznej matury

Prosto:
(3
5)
11 − (3
4)
14+7x = (3
2)
27
7x= 3
54 + 3
56 − 3
55
7x = 3
54 ( 1 + 3
2 − 3
1)
7x = 3
54* 7 /:7
x = 354
31 maj 17:15
progress: Ooo, merci!

Dobrze wiedzieć, że z matury... Heh.
31 maj 17:23
Eta:
31 maj 17:25