matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całeczka
szopenskacz:
x
3
∫
1+x
2
Jak to ugryźć ?
26 gru 14:29
(..):
[x
2
=t; 2xdx=dt]
x
2
*xdx
1
t
∫
=
∫
dt
1+x
2
2
1+t
dalej próbuj sam
26 gru 16:21
szopenskacz:
Okej, czyli trzeba podstawić
myslałem że da radę to jakoś przekształcić... Skoro tak, wyszło mi :
1
1
x
2
−
ln(x
2
+1) + C
2
2
26 gru 17:43
Mila:
Dobrze.
26 gru 22:05