Wielomiany
Laik : Prosze o pomoc

!
Wielomian W(x)=(x−1)
3(x
2+1)(x
3−1) można przedstawić w postaci iloczynu dwóch wyrażeń
algebraicznych, z których jedno jest dwumianem wzór x− 1 występującym w potędze:
pierwszej TAK NIE
drugiej TAK NIE
trzeciej TAK NIE
czwartej TAK NIE
piątej TAK NIE
szóstej TAK NIE
siódmej TAK NIE
26 gru 13:47
Dominik: trzeciej
26 gru 13:50
Laik : ale tylko do 3

?
26 gru 13:51
świąteczny ICSP: do 4 maksymalnie

MYŚLEĆ LUDZIE
26 gru 13:52
świąteczny ICSP: pierwsza tak
druga tak
trzecia tak
czwarta tak
piąta nie
szósta nie
siódma nie
26 gru 13:53
Laik : a jak to policzyles
26 gru 13:54
świąteczny ICSP: Liczyłem?
Tu się nie liczy nic

Tu się tylko odczytuje ze wzoru , zero liczenia.
26 gru 13:55
Laik : ze wzoru skróconego mnozenia czy jak
26 gru 13:57
Dominik: wlasnie chcialem sie poprawic ze do 4
26 gru 13:57
świąteczny ICSP: w(x) = (x−1)4(x2+1)(x2+x+1)
i teraz zapisujemy to tak aby pasowało do warunków zadania
w(x) = (x−1) * (x−1)3(x2 + 1)(x2 + x + 1)
w(x) = (x−1)2 * (x−1)2(x2+1)(x2 + x + 1)
w(x) = (x−1)3 * (x−1)(x2 + 1)(x2 + x + 1)
w(x) = (x−1)4 * (x2+1)(x2 +x + 1)
piatej potęgi już nie osiągnę z powodu takiego że x = 1 nie jest pierwiastkiem wielomianu :
(x2 + 1)(x2 + x + 1)
26 gru 14:00
Laik : aaa no tak rzeczywiscie a o co tu chodzi

?

26 gru 14:08
Mati_gg9225535: o to ze rozkladasz sobie wg wzorów skróconego mnożenia a potem tylko grupujesz (x−1) c;
26 gru 14:33
Laik: dzieki kolego
26 gru 14:39