udowodnij granicę z definicji
matroz: Witam,
mam problem z udowadnianiem granic z definicji.
| | 2n−1 | |
Przykładowo lim |
| =2 |
| | n+1 | |
n→
∞
Z tego co wiem to dla każdego ∊>0 musi być
Co dalej trzeba zrobić? Proszę o jakieś szersze w miarę możliwości wyjaśnienie.
Pozdrawiam.
26 gru 13:45
Aga1.: I dobrze Ci wychodzi
Jeżeli następnie przyjmiemy n
0=3/∊−1, to nierówność(1)możemy zapisać następująco:
n>n
0 (2).
Wystarczy na koniec zauważyć,że z nierówności (2), przy n
0=3/∊−1
| | 2n−1 | |
wynika nierówność I |
| −2I<∊, co zgodnie z definicją granicy dowodzi,że granicą tego |
| | n+1 | |
ciągu jest liczba 2.
Warto podkreślić, że występująca w tej definicji liczba n
0 zależy (jest funkcją)od liczby ∊.
Jest to funkcja ściśle malejąca ∊, tzn. im mniejsze będziemy brać wartości ∊, tym większe będą
wartości n
0.
| | 1 | |
W tym przykładzie, gdy ∊= |
| , n0=8, |
| | 3 | |
| | 1 | |
gdy ∊= |
| , n0=299 itd. |
| | 100 | |
26 gru 16:55
matroz: Dziękuję bardzo za pomoc

Mam jeszcze jedno pytanie:
Załóżmy że ciąg a dąży do e, ciąg b dązy do −
∞
Dlaczego ciąg a
b dąży wtedy do 0? chodzi mi o
| | 1 | | n2+1 | | 2−n | |
lim (1+ |
| )do potęgi( |
| )*n2* |
| =0 |
| | | | 2−n | | n2+n | |
n→
∞
26 gru 20:08
Aga1.: Podaj przykład ,który masz rozwiązać.
26 gru 20:17
matroz: właśnie ten, który jest na końcu mojej wypowiedzi; jest to końcówka rozwiązania polecenia:
Oblicz:
n→
∞
(tam jest n
2 w potędze)
26 gru 20:34
matroz: Trzeba rozwiązać wykorzystując fakt:
| | 1 | |
lim (1+ |
| )an = e dla an→∞ lub an→−∞ |
| | an | |
n→
∞
26 gru 20:37
Aga1.: | n2+2 | | 2−n | | 1 | |
| =1+ |
| =1+ |
| |
| n2+n | | n2+n | | | |
26 gru 20:46
matroz: Tak, to już mam...
Chodzi mi tylko o to, że po przekształceniu potęgi z n
2 na:
Wychodzi granica, podam symbolicznie: [e
−∞]
Następnie uznaje się że wynosi ona po prostu 0
I pytanie dlaczego

26 gru 20:56
matroz: Jakie są reguły rządzące granicami stanowiące o czymś takim?
26 gru 20:57
asdf:
Chyba..nie jestem pewien.
26 gru 21:01
26 gru 21:06
matroz: O jaaaaa
Dlaczego ja na to nie wpadłem od razu
Dziękuję Aga1
26 gru 21:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
ja mam tylko jedną taką uwagę
| | 1 | |
należy zawsze pamiętać, że n0∊N+ a więc napisanie np. n0 = |
| to za mało ... bo |
| | ε | |
dla nieskończenie wielu ε okaże się, że n
0 nie będzie liczbą naturalną

... dlatego zwykle
robi się:
| | 1 | |
n0 = [ |
| ] + 1 ... czyli 'najmniejsza liczba całkowita, większa od wartości która będzie |
| | ε | |
spełniała nierówność daną w tw. Cauchy'ego '
26 gru 23:53