praca kontrolna
alusia: Znajdz obrazy punktow A(1;2) B(−5;−2) C(−3;3) w przesunieciu o wektor v=[2;−2] Przedstaw w
ukladzie XOY
Prosze o pomoc
26 gru 13:39
alusia: oblicz boki i katy trojkata w ktorym a=8 c=16 ∡β=60
26 gru 13:43
alusia: dla jakich wartosci x w podanej kolejnosci tworza ciag arytmetyczny: 7+x ; 9+2x ; 11+3x
26 gru 13:45
Mateusz:
1) Punkt np A=(x,y) przesunięty o wektor v=[a,b] daje ci punkt np B ktorego wspołrzedne
wynoszą:
B=(x+a,y+b)
2) Geometria nie chce mi sie robic
| | an−1+an+1 | |
3) Skorzystaj z własnosci: an= |
| |
| | 2 | |
26 gru 13:53
Dominik: 2) twierdzenie cosinusow sie klania
26 gru 14:04
Janek 191: z.1
A = ( 1;2), B = ( −5; −2), C = (−3; 3)
−>
v = [ 2 ; − 2]
zatem
A' = ( 1 + 2; 2 + (−2)) = ( 3; 0)
B' = ( − 5 + 2; − 2 + (−2)) = ( − 3; − 4)
C' = ( − 3 + 2; 3 + (−2)) = ( − 1; 1 )
==============================
Jeżeli A = ( x; y)
−>
v = [ a ; b ], to A' = ( x + a; y + b)
================================
z.2
a = 8 , c = 16
β = 60
zatem α = 90 − 60 = 30
Z tw. Pitagorasa mamy
a2 + b2 = c2 => b2 = c2 − a2 = 162 − 82 = 256 − 64 = 192 = 64*3
więc
b = √64*3 = √64 *√3 = 8 √3
==================================
z.3
a2 −a1 = a3 − a2
więc
( 9 +2x) − ( 7 +x) = (11 +3x) − ( 9 +2x)
2 + x = 2 + x
x może być dowolną liczbą rzeczywistą.
====================================
26 gru 16:48
Aga1.:

W układzie współrzędnych bez obliczeń ( zaznaczasz punkt np. A i przesuwasz go o 2 jednostki w
prawo, a następnie o 2 jednostki w dół, bo masz wektor przesunięcia [2,−2])
26 gru 17:05
Aga1.: W zadaniu 2) nie jest napisane, że trójkąt jest prostokątny (nie można z góry zakładać),
chociaż
z obliczeń tak wyjdzie.
26 gru 17:14
alusia: dziekuje bardzo
mam jeszcze zadanko
oblicz wartosc iloczynu skalarnego wektorow a, b jezeli v [a]=8 , v [b]=6 ∡(va, vb)= 30
27 gru 14:38
alusia: okrag o srodku S(2;−5) i promieniu r=3 jakim jest opisany rownaniem
27 gru 14:39
alusia: punkty A(2;−3) B(5;1) sa wierzcholkami kwadratu ABCD. jaka ma dlugosc przekatna tego kwadratu
27 gru 14:41
slaby: 1)
→ → → → → →
a □ b = |a| * |b| * cos(a,b) = 8 * 6 * cos30= 12√3
2)
(x−2)2 + (y+5)2=9
3)
|AB|=√(5−2)2 + (1+3)2= √9+16=5
|AC|=√2|AB|=5√2
27 gru 15:22
alusia: a na te pierwsz zadanie to jakie sa dokladnie wzory? dlaczego z cos30
27 gru 19:47
Janek 191:
Iloczyn skalarny wektorów :
→ →
a □ b = a * b* cos 30 = 8*6 * √3/2 = 24 √3
27 gru 22:35
Janek 191:
z.2
a = 8, c = 16, β = 60
Z tw. cosinusów mamy:
b2 = a2 + c2 − 2 ac*cos β
b2 = 82+ 162 − 2*8*16* cos 60 = 64 + 256 − 256*(1/2) = 320 − 128 = 192 = 64*3
więc
b = √64*3 = √64* √3 = 8 √3
Sprawdzam czy trójkąt jest prostokątny ?
8 < 8 √3 < 16
zatem
82 + ( 8 √3 )2 = 64 + 192 = 256 = 162
Tak, zatem α = 90 − β = 90 − 60 = 30 oraz γ = 90
===============================================
28 gru 09:18